TOP
Image Alt

Fruškogorski manastiri i Sremski Karlovci

Fruškogorski manastiri i Sremski Karlovci

/ po osobi
(0 Reviews)

Program namjenjen svim novosadjanima i gostima Novog Sada. Krenite sa nama u avanturu punu zanimljivih istorijskih činjenica, znamenitosti, kulture i neverovatnih priča.

 

Cena uključuje:

 • Prevoz modernim, turističkim autobusom sa audio video opremom i klimom
 • Obilaske prema programu
 • Ulaznice prema programu
 • Degustaciju vina
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškove organizacije
 • Mesto polaska
  kod lokomotive-železnička stanica Novi Sad
 • Vreme polaska
  u 09:00 časova

Plan ture

1

Manastir Hopovo

Sastanak grupe kod lokomotive-železnička stanica Novi Sad u 08.45h. Polazak u 09:00 časova. Vožnja Fruškom gorom do manastira Hopovo. Manastir je osnovao Maksim (Đorđe) Branković. Bio je sedište pismenosti u XVI veku. U ovom manastriu se zamonašio Dositej Obradović, koji je tu boravio 3 godine. 
2

Manastir Grgeteg

Nakon obilaska manastira Hopovo nastavljamo put do manastira Grgeteg. Ovaj ženski manastir se nalazi u blizini seoceta Neradin. Legenda kaže da ga je osnovao Vuk Grgurović (Zmaj Ognjeni Vuk). Kao za većinu manastira ne zna se pouzdano ko je bio graditelj, kao ni vreme izgradnje. Ikonostas je oslikao Uroš Predić, a jedinstven je po tome što je rađen u mermeru. U nekim poveljama, može se naći podatak da je nekada manastir bio dosta bogat, te da se u sastavu manastriske ekonomije nalazilo čak 4 mlina i oko 200 jutara oranica i livada.
3

Manastira Krušedol

Nakon obilaska Grgetega, vožnja do manastira Krušedol, najvažnijeg i najznačajnijeg manastira na Fruškoj gori. Manastir je podignut početkom XVI veka bio dva veka sedište mitropolije. Zadužbina je despotske porodice Branković. Mitropolit Isaije Đaković, 1710 godine ovde iz Beča prenosi mošti patrijarha Arsenija Čarnojevića. Nakon bitke kod Petrovaradina 1716 godine, Turci su opljačkali i zapalili manastir, a mošti svetih Brankovića su sasekli i zapalili.
4

Manastira Velika Remeta

Nastavak putovanja do manastira Velika Remeta koji je po predanju osnovao kralj Dragutin, nakon što je u lovu pao s konja i ostao hrom, a vlast predao svom bratu Milutinu. Manastir je danas u dobrom stanju, sa sve četiri strane je okružen konacima i ima najviši zvonik u Sremu.
5

Sremski Karlovci

Posle obilaska manastira, vožnja do Sremskih Karlovaca. Ova varošica poznata je kao sedište srpske kulture i prosvete. Danas su Sremski Karlovci središte Sremske mitropolije. Pesnik Branko Radičević je ovde pohađao nekoliko razreda gimnazija I ovaj predeo posebno je proslavio u svojim pesmama. Obilazak najznačajnijih kulturno istorijskih znamenitosti. Šetnja lepo uređenim baroknim centrom Sremskih Karlovaca uz pratnju vodiča. Poseta jednog od vinskih podruma i degustacija vina.
6

Povratak u Novi Sad

Nakon obilaska vinarije povratak u Novi Sad. Kraj programa.

Lokacija

Sastanak grupe kod lokomotive-železnička stanica Novi Sad

Reviews

0.0
Rating 0

Post a Comment