TOP
Image Alt

Pešačka tura

Pešačka tura

/ po osobi
(0 Reviews)

Grad mladih, grad kulture, grad turizma koji se nalazi na Dunavu, na obroncima Fruške gore, Novi Sad, svake godine sve više cveta. Grad koji predstavlja raskršće najvažnijih evropskih puteva, drumskih i železničkih, što značajno doprinosi industrijskom, kulturnom i privrednom razvitku zemlje.

 

Podjite sa nama u pešačku turu i saznajte mnogo zanimljivih detalja zbog kojih ćete još više zavoleti ovaj prelepi grad i poželeti da se ponovo vratite u njega.

 

Tura se može prilagodjavati željama putnika.

 

  • Mesto polaska
    Sastanak grupe je ispred Crkve imena Marijinog (katedrale).

Plan ture

1

Novi Sad – pešačka tura

Tura počinje isred katedrale, Crkve imena Marijinog u 10h. Odatle idemo u obilazak Zmaj Jovine ulice i ulazimo u glavnu pešačku zonu.

Na Zmaj Jovinu se nadovezuje najstarija ulica u gradu – Dunavska ulica. Današnji izgled ove ulice rezultat je razaranja iz 1849. godine. Na početku ulice nalazi se Gradska biblioteka, a preko puta nje najstarija kuća u Novom Sadu ,,Kod belog lava'' sagradjena početkom 18. veka.

Nakon obilaska znamenitih kuća u Dunavskoj ulici, ulazimo u Dunavski park, najstariji i najlepši gradski park, koji predstavlja pravu oazu miru u srcu Novog Sada.

Posle nekoliko minuta hoda dolazimo do reke Dunav. Ovde ćemo uživati u pogledu na drugu po veličini reku u Evropi i prelepu Petrovaradinsku tvrdjavu.

U povratku prema centru prolazimo pored zgrade Banovine, remek-dela arhitekte Dragiše Brašovana, podignuto 1930. godine, u kom je danas smešteno sedište Vojvodjanske vlade i parlamenta.

Sledeća stanica je umetnička galerija Matice srpske. Posle nje, posetićemo Sinagogu, jendu od preostale četiri koje danas postoje u Srbiji. Do Drugog svetskog rata, ovo zdanje je bilo verski objekat ašeknaskog obreda, medjutim danas se u njoj održavaju muzički koncerti i ostale kulturne manifestacije.

Nakon kraće šetnje Jevrejskom ulicom stižemo do Pozorišnog trga kojim dominira modernističko zdanje Narodnog pozorišta Srbije, najstarijeg pozorišta na Balkanu.

Razgledanje ove interesantne ture završavamo u najvažnijem delu Novog Sada – Tgu Slobode.

Pešačka tura traje sat i po.

Lokacija

Sastanak grupe je ispred Crkve imena Marijinog (katedrale).

Reviews

0.0
Rating 0

Post a Comment