TOP
Image Alt

Tajne Petrovaradinske tvrđave i podzemnih tunela 

Tajne Petrovaradinske tvrđave i podzemnih tunela 

650RSD / po osobi
(0 Reviews)
Cena za penzionere 600din, a za decu 500din.

Vodimo Vas na turu osmišljenu tako da će i Novosadjani imati prilike da nauče nešto što ranije nisu znali.
 

Postoji legenda koja kaže da se ime Petrovaradinske sastoji iz tri reči koje znače “grad na steni čvrst kao vera“, a zbog svog značaja i položaja koja je imala za Habzburšku Monarhiju, nazivali su je ‚‚Gibraltar na Dunavu“.

Svakako je najupečatljiviji deo Petrovaradinske tvrdjave Toranj sa satom koji se nalazi na bastionu Ludvig, na kome su kazaljke postavljene neuobičajeno : mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Ovaj nesvakidašnji sat napravljen je tako da bi ljudi iz velike daljine mogli da vide koliko je sati.

Podjite zajedno sa ekipom Love Serbia i uverite se zašto je Petrovaradinska tvrdjava bila značajno vojno utvrdjenje austrijskih vladara, koji su za vreme Napoleonovih osvajanja, baš u njoj krili svoje dragocenosti.

 

Sve koji žele da vide, saznaju i nauče nešto novo o podzemnim vojnim galerijama, zovemo da krenu sa nama u otkrivanje tajni druge po veličini tvrdjave u Evropi.

 

Cena uključuje :

– Obilaske prema programu

– Usluge licenciranog turističkog vodiča

– Ulaznica za podzemne tunele

 

Mesto polaska: kod čarde Aqua Doria
Vreme polaska: 11h 
Minimalan broj za realizaciju programa je 10 osoba.  

  Plan ture

  1

  Obilazak će krenuti od Vojne bolnice, najstarije, aktivne vojne bolnice u svetu. Građani će videti grobno mesto jednog od graditelja Petrovaradinske tvrđave, generala Vamberga, čije je grob u unutrašnjosti same bolnice na jednom neobičnom mestu.
  2

  Posetićemo najlepšu kuću Podgrađa, koja je ujedno i rodna kuća bana Jelačića, zatim zgradu Šajkaškog bataljona, čiju fasadu krase dva lava sa zanimljivom pričom koju nose. Prošetaće se Trgom vladike Nikolaja gde se nalazi zgrada stare Maltarnice i neobeleženi grobovi stradalih ruskih vojnika.
  3

  Odavde nastavljamo ka Trgu vladike Nikolaja gde ćemo nakratko zastati kod neobeleženog grobnog mesta poginulih ruskih vojnika koji su ovde sahranjeni tokom Drugog svetskog rata.
  4

  Tura će se nastavlja Štrosmajerovom ulicom do crkve jezuitskog samostana posvećene Svetom Jurju. Oni koji budu želeli u crkvi mogu videti i jedinstvenu kriptu u kojoj su sahranjene mnoge značajne ličnosti, a na način kao što se to radilo u rimskim katakombama.
  5

  Odavde nastavljamo našu šetnju ka platou Petrovaradinske tvrdjave. Zaustavićemo se na kratko kod donjeg bastiona Ludviga Badenskog, uživajući u pogledu na donji deo tvrjdave i stari deo Petrovaradina.
  Izlazimo na bastion Ludviga Badenskog kod Petrovaradinskog sata, simbola Petrovaradinske tvrdjave I mesta koje je sigurno najpopularnije svim turistima.
  Proći ćemo pored oficirskog paviljona, jedne od nastarijih sačuvanih zgrada na prostoru gorneg dela Petrovaradinske tvrdjave, a današnjem mestu brojnih kafića I restorana u kojima se možete osvežiti hladnim pićem, uz prelep pogled na Novi Sad I obronke Fruške Gore.
  Čućete priču kako su se u vreme Rimljana slale poruke koje su za 1,5 sat stizale do Rima. Otkrivamo i zašto se sumnja da su planovi francuskog arhitekte Vobana ukradeni i koje su još tvrđave imaju karakteristike Vobanovih fortifikacija.
  Obilaskom oko Petrovaradinske tvrdjave saznaćete nešto i o bastionu Sv. Marije Terezije, bastion Sv. Leopolda, Dvorskoj kapiji, Kavaliru, Planetarijumu I mnogim drugim istorijskim činjenicama.
  6

  Turu završavamo kod ITD galerije – najoriginalnijeg suvenira Novog Sada. Nema puno posetilaca Petrovaradinske tvrdjave, a da se nisu slikali pokraj naočara, smeštenih naspram Petrovaradinskog sata. Retko ko zna da one mogu biti nakostrešene, podignute kose ili mogu prikazivati jednog sedog gospodina. Ulaskom u galeriju videćete remek dela poznatog novosadskog umetnika Baneta Radoševića I njegovu priču, ispričanu u slikama, kako je izgledao Novi Sad sa kraja XIX I početka XX veka. Ova galerija predstavlja jedna neobičan institut za transfuziju dizajna, gde je moguće pazariti pokretna umetnička dela koja su već nekoliko puta obišla svet.
  Svi koji žele da saznaju koje tajne kriju podzemni tuneli Petrovaradisnke tvrdjave, mogu da krenu sa nama u šetnju kroz ovu ovu jedinstvenu atrakciju tvrdjave. Gradnja ovog komplikovanog sistema je završena 1783. godine. Deo spleta koridora, prostorija različitih namena, borbenih linija sa puškarnicama I minskih sistema u dužini od oko jedan kilometar, dostupan je posetiocima uz vodjene stučnog, licenciranog, vodiča. Obilazak podzemnih tunela traje oko 45 min.

  Reviews

  0.0
  Rating 0

  Post a Comment