TOP
Image Alt

Tura podzemnim Beogradom

CENA 950RSD

Šetnja pozemnim Beogradom otkriće Vam njegove najskrivenije tajne.  Bogatu istoriju grada kriju pećine, lagumi, zazidane reke, tuneli, bunkeri i brojne gradjevine koje su rušili i stvarali narodi naseljavani tokom vekova.

Avantura počinje iz Rimske dvorane u Biblioteci grada Beograda u kojoj su temelji kule glavne kapije rimske tvrđave i rimskog vodovoda koji je vodio čak od Malog Mokrog Luga.

Iz Rimske dvorane tura dalje kreće ka bunkeru iz vremena Informbiroa. Bunker je izgrađen 1948. Godine, radi potrebe tadašnje države da se odbrani od eventualnog napada Sovjetskog Saveza. Jugoslovenska narodna armija odlučila je da izgradi bunker na strateški izuzetno važnom mestu, sa otvorima za topove i protivtenkovsku artireljeriju ali i svim neophodnim pratećim programom za slučaj napada. Bunker je i jedna vrsta podsetnika na burnu istoriju Beograda i na razne pritiske kojima je bio izložen.

Sledeća lokacija ture podzemnim Beogradom je barutana koju su kao poslednju odbranu od Turaka izgradili Austrijanci, između 1718. i 1721. godine nakon što je Eugen Savojski preuzeo tvrđavu od Turaka. Austijanci kao vešti graditelji izgradili su najmoderniju barutanu sa vešto smišljenim otvorima za cirkulaciju vazduha u kojoj nije bilo vlage bez obzira na blizinu reke. Danas su tu izloženi sarkofazi, nadgrobne stele, spomenici, žrtvenici i kapiteli. Spomenici datiraju iz perioda od III do VI veka nove ere. Među eksponatima izdvajaju se žrtvenik sa scenama prinošenja ovna i bika na žrtvu i jedan od najranijih hrišćanskih spomenika sa teritorije antičkog Singidunuma -Jonin sarkofag sa motivima starozavetnih legendi.

Obilazak podzemnih lokaliteta završava se u vinskom lagumu u Karađorđevoj ulici. U vreme Turaka, sva trgovina odvijala se na rekama. Sva roba koja je dolazila iz luke, bile to žitarice ili vino kojima se u to vreme najviše trgovalo, skladištila se u lagumima – veštačkim pećinama sa temperaturom na kojoj su takve namirnice mogle da opstanu. Iznad laguma vidljivi su ostaci i tadašnje zaprežne dizalice kojom je sva roba iz luke podizana i dalje distribuirana u varoš. Neposredno u blizini, nalazila se i prva pekara. Tura podzemnim Beogradom se završava na tom mestu uz vinsko posluženje.

U cenu je uključeno: Usluge profesionalnog, licenciranog turističkog vodiča, ulaz u Rimski bunar, Vojni bunker, Barutanu, vinski lagum i degustaciju vina.

Mesto polaska: Ispred Gradske biblioteke – Knez Mihailova 56.

Vreme održavanja redovnih termina: subota i nedelja od 11:30.

Trajanje ture: 2 sata i 30 minuta.

Napomena: Postoji mogućnost organizovanja ture i na engleskom jeziku.